Publikationen

Publikationen

Wissenschaftliche und populärwissenschaftliche Publikationen und Berichte unserer Forschungsgruppe

Wissenschaftliche Publikationen

Kliem, L. & Wolter, H. (2022): How do consumers perceive open-source seed licenses? Exploring a new credence attribute. International Journal of Consumer Studies, published online January 25th 2022.

Kliem, L. & Sievers-Glotzbach, S. (2021): Seeds of resilience: the contribution of commons-based plant breeding and seed production to the social-ecological resilience of the agricultural sector. International Journal of Agricultural Sustainability, published online September 7th 2021.

Symposium on seed as a commons—exploring innovative concepts and practices of governing seed and varieties. The Symposium Issue was initialized and organized by the RightSeeds Project in cooperation with Dr. Anja Christinck. https://link.springer.com/journal/10460/volumes-and-issues/38-2

Tschersich, J. (2021): Norm conflicts as governance challenges for Seed Commons: Comparing cases from Germany and the Philippines. Earth System Governance, 7, 100097. https://doi.org/10.1016/j.esg.2021.100097

Ficiciyan, A. M.; Loos, J.; Tscharntke, T. (2021): Similar Yield Benefits of Hybrid, Conventional, and Organic Tomato and Sweet Pepper Varieties Under Well-Watered and Drought-Stressed Conditions. Front. Sustain. Food Syst. 5:628537. doi: 10.3389/fsufs.2021.628537

Gmeiner, N., Sievers-Glotzbach, S., & Becker, C. (2020). New Values for New Challenges: The Emergence of Progressive Commons as a Property Regime for the 21st Century. Ethics, Policy & Environment, 1–21. https://doi.org/10.1080/21550085.2020.1848194

Sievers-Glotzbach, S.; Euler, J.; Frison, C.; Kliem, L.; Mazé, A. & J. Tschersich (2020): Beyond the material: knowledge aspects in seed commoning. Agriculture and Human Values (2020). https://doi.org/10.1007/s10460-020-10167-w

Sievers-Glotzbach, S. & A. Christinck (2020): Introduction to the symposium: seed as a commons—exploring innovative concepts and practices of governing seed and varieties. Agriculture and Human Values (2020).

Sievers-Glotzbach, S.; Tschersich, J.; Gmeiner, N.; Kliem, L. und A. Ficiciyan (2020): Diverse Seeds – Shared Practices: Conceptualizing Seed Commons. International Journal of the Commons 14(1): S. 418–438.

Forschungsverbund EGON (2020): Praxispapier zur gemeingutbasierten ökologischen Obstzüchtung. Herausgegeben vom Forschungsverbund EGON. Carl von Ossietzky Universität Oldenburg.

Wolter, H.; Gmeiner, N.; Rohe, S.; Tschersich, J. (2020): „Wie, wir lesen?“ Leseseminare als Bausteine forschenden Lernens in den Wirtschaftswissenschaften. Working Paper der AG Forschendes Lernen in der dghd. No. 5, 2020

Sievers-Glotzbach, S. (2020): Bereitstellung und Sicherung von Gemeinschaftsgütern: Traditionelle und Neue Commons. In: Hiebaum, C. (Hrsg.). Handbuch Gemeinwohl. pp. 1-13, Wiesbaden: Springer VS.

Sievers-Glotzbach, S. und J. Tschersich (2019): Overcoming the process-structure divide in conceptions of social-ecological transformation: Assessing the transformative character and impact of change processes. Ecological Economics 164.

Wolter, H. and S. Sievers-Glotzbach (2019): Bridging traditional and new commons: The case of fruit breeding. In: International Journal of the Commons, 13(1).

Melanie Jaeger-Erben, Johanna Kramm, Marco Sonnberger, Carolin Völker, Christian Albert, Antonia Graf, Kathleen Hermans, Steffen Lange, Tilman Santarius, Barbara Schröter, Stefanie Sievers-Glotzbach, Janis Winzer (2018): Building Capacities for Transdisciplinary Research – Challenges and Recommendations for Early-Career Researchers. In: GAIA 27/4 (2018), 379-386

Kliem, L.; Sievers-Glotzbach, S. (2018): Commons-based plant breeding and seed production as a social innovation to enhance resilience in the agricultural sector. Poster for Food 2030 Congress, Hohenheim, Germany, 5.-6.9.2018

Ficiciyan, A., Loos, J., Sievers-Glotzbach, S., & Tscharntke, T. (2018): More than Yield: Ecosystem Services of Traditional versus Modern Crop Varieties Revisited. Sustainability, 10(8).

Gmeiner N., Kliem L., Ficiciyan A., Sievers-Glotzbach S., Tschersich J. (2018): Gemeingüterbasierte Rechte an Saatgut und Sorten als Treiber für eine sozial-ökologische Transformation des Pflanzenbaus. Bundesamt für Naturschutz (Hrsg.), Treffpunkt Biologische Vielfalt, Interdisziplinärer Forschungsaustausch im Rahmen des Übereinkommens über die biologische Vielfalt. Bonn – Bad Godesberg: BfN-Skripten 487.

Wolter, H.; Howard, N. P.; Ristel, M.; Sievers-Glotzbach, S.; Albach, D.C.; Sattler, I.; Siebenhüner, B. (2018): Research Project EGON: Development of organically bred fruit varieties in commons-based initiatives. In: Ecofruit. 18th International Conference on Organic-Fruit Growing: Proceedings, 19-21 Februar 2018, Hohenheim, Deutschland. S. 92-95. Fördergemeinschaft Ökologischer Obstbau e.V. (FÖKO).

Sievers-Glotzbach, S. and H. Wolter (2018): Bringing Commons elements into fruit breeding. In: Eco-fruit, J. Kienzle, S. Zikeli, C. P. W. Zebitz, Fördergemeinschaft Ökologischer Obstbau, & Universität Hohenheim (Eds.). Eco-fruit: proceedings of the 18th International Conference on Organic Fruit-Growing, pp. 19–28.

Kliem, L.; Tschersich, J. (2017): From Agrobiodiversity to Social-Ecological Transformation: Defining Central Concepts for the RightSeeds Project. In: COAST-Working Paper Series on Environment and Sustainability Issues, 1, Carl-von-Ossietzky University Oldenburg.

Populärwissenschaftliche Publikationen und Berichte

Christinck, A. & Sievers-Glotzbach, S. (2022): Biologische Pflanzenzüchtung. Neue Sortenvielfalt für die Zukunft des (Öko-)Landbaus.

Puls, S. (2021): Biologische Obst- und Gemüsezüchtung in aller Munde. In: Technologie-Information (03/2021)

Sievers-Glotzbach, S. (2022): Vielfalt ist das A und O. Interview. In: Slow-Food Magazin 01/2022

Tschersich, J.; Puls, S. (2021): Gemeingut statt Patente: Saatgut vor Vereinnahmung schützen. In: Welternährung (04/2021).

Puls, S., Marscheider, N. (2020): Pflanzenzüchtung gemeinschaftlich organisieren. In: Ökologie & Landbau (04/2020), S. 47.

Screenshot der ersten Seite des ArtikelsSievers-Glotzbach, S.; Puls, S. (2020): Der demokratische Ansatz. Merkmale gemeinschaftlicher Züchtung. In: Bioland Fachmagazini (Ausgabe Juni 2020), pp. 32-33.

Screenshot der ersten Seite des ArtikelsWolter, H.; Hoops, C. (2020): Gemeingutbasierte Ökologische Obstzüchtung: Vielfalt im Fokus. Öko-Obstbau (2) 2020. S. 22-24.

Sievers-Glotzbach, S.; Gmeiner, N.; Tschersich, J.; Marscheider, N.; Ficiciyan, A.; Kliem, L. (2020): Wenn Saatgut zum Gemeingut wird. In: Ökologisches Wirtschaften 1 (2020), pp. 16-19.

Sievers-Glotzbach, S.; Kliem, L.; Marscheider, N. (2020): Einführung in das Schwerpunktthema. In: ÖkologischesWirtschaften 1 (2020), pp. 14-15.

(Schwerpunktthema New Commons)

Projektberichte

RightSeeds-Projekt (2017): Saatgut und Sorten als Gemeingüter. Ein verbindendes Konzept Für Sozial-ökologischen Wandel im Pflanzenbau. Dokumentation des 1. Projektworkshops am 16./ 17. März 2017 in Göttingen.

RightSeeds-Projekt (2019): Bericht zum RightSeedsWorkshop mit deutschen und philippinischen Praxispartnern vom 4.-9.2.2019 in Rajal Centro (Philippinen)

Bachmann, L. (2022): RightSeeds and MASIPAG collaboration on vegetable seed production. Documentation of vegetable breeding workshop and video exchange between Philippine farmers and German breeders.

Durch die weitere Nutzung der Seite stimmst du der Verwendung von Cookies zu. Weitere Informationen

Die Cookie-Einstellungen auf dieser Website sind auf "Cookies zulassen" eingestellt, um das beste Surferlebnis zu ermöglichen. Wenn du diese Website ohne Änderung der Cookie-Einstellungen verwendest oder auf "Akzeptieren" klickst, erklärst du sich damit einverstanden.

Schließen